Пуштен у рад и бунар у Обровцу

Након више година ЈКП „Комуналпројект“ успео да реализује инвестицију и бунар у Обровцу је пуштен у рад.

Обровац, једно од већих насељених места наше општине, спада у групу места у којима важи забрана коришћења воде за пиће због присуства арсена у води, све до јуче.

Пуштањем у рад новог бунара Обровац добија бунар у ком нема арсена.

Директор ЈКП „Комуналпројект“ -а Александар Богуновић је тим поводом изјавио:

„ Пуштањем у рад овог бунара повећани су капацитети изворишта и стабилизовано је водоснабдевање Обровца. Овај бунар је изграђен у 2015. години, дубина бушотине је око 340 метара. Прошло је тачно годину дана од како смо преузели комуналне делатности у Обровцу. Тада смо дали обећање да ћемо у што краћем периоду овај бунар оспособити тачније опремити га хидро – машинском опремом. То смо и урадили и ево пуштамо га у рад. Оно што могу да кажем јесте да смо у протеклих годину дана у ово насељено место уложили око 4 милиона и 400 хиљада динара. Ова инвестиција коштала нас је око 3,5 милиона, а остатак новца смо уложили у репарацију еко чесми и пумпи које смо мењали на водоводној инфраструктури.

 

Познато нам је да је у Обровцу забрана коришћења воде за пиће због повећане концентрације арсена, оно што је занимљиво јесте да овај бунар на овој дубини нема оне количине арсена које имају остали бунари. Иначе, Обровац се снабдева из три дубока бунара и ово је четврти. Надамо се да ћемо у неком будућем периоду у овом насељу стабилизовати и квалитет воде, што је свакако у интересу како грађана, тако је и у интересу ЈКП „Комуналпројект“ -а.

Када су сви бунари у погону капацитет водоснабдевања у Обровцу јесте око 16 л/с, а конкретно овај бунар има капацитет око 6,5 л/с.

Оно што је врло важно и што желимо да истакнемо да је Бачка Паланка једна од ретких општина која током летњих месеци није имала рестрикције воде и трудићемо се да наставимо да радимо на тај начин. Још би требало истаћи да смо пре две недеље пустили у рад нови бунар у Силбашу, а крајем ове недеље очекујемо да пустимо и бунар у Парагама.“

Пуштању у рад новог бунара присуствовао је и председник општине Бранислав Шушница и тим поводом је изјавио:

„ Средствима локалне самоуправе, али и уз значајну помоћ са виших нивоа водоснабдевање у Бачкој Паланци се знатно поправља. Као што сам нагласио у Силбашу, од укупно четири нова бунара, три бунара се финансирју са виших нивоа, док смо један бунар направили из сопствених средстава. Бунар у Парагама и бунар у Обровцу смо оспособили такође из сопствених средстава. Као што је рекао и директор ЈКП „Комуналпројект“ -а 2015.године када смо преузимали комуналне делатности у Обровцу обећали смо да ћемо оспособити бунар и то смо и урадили. Наравно, морали смо да уложимо преко 4 милиона из сопствених средстава да би бунар прорадио и да би се побољшало водоснабдевање у целом насељеном месту. Као што је директор најавио у петак ћемо највероватније пустити у рад и бунар у Парагама који је ископан још 2008. или 2009. године, где је било много пре свега папиролошких проблема око самог бунара. Све смо то превазишли и решили, изградили нови дегазатор и тај бунар ћемо пустити у рад поред ова три нова бунара која су најављена тако да се на водоснабдевању много ради ове године.

Уз помоћ Канцеларије за локално економски развој Бачка Паланка има могућност да аплицира код претприступних фондова. Преко поменуте канцеларије ће ићи сви пројекти. Недавно су запослени ишли на предавање „Exchange 5” за упис јавне својине, значи настављамо са „Exchange 4” на „Exchange 5” где ћемо ми бити носиоци у том пројекту. На неки начин се и вежбамо да пишемо те европске пројекте, да видимо како то изгледа да када дођу оне много озбиљније ствари, много веће вредности, много већи пројекти, да будемо спремни за претприступне фондове Европске Уније како бисмо могли да их искористимо за побољшање водоснабдевања у нашој општини.“

Отварање је испратио и председник савета месне заједице Обровац Симо Јандрић:

„Пуштање бунара у рад за грађане Обровца много значи. Обзиром да у овом бунару има пет пута мање арсена него што је дозвољено самим пуштањем у рад добићемо воду која задовољава услове за конзумирање воде за пиће. 16 л/с је сасвим довољно за потрошњу, међутим, у самом почетку бунар неће радити пуним капацитетом како се сита не би испескарила, тако да ће кренути са 6 или 7 л/с, а касније ће радити пуним капацитетом“ рекао је председник савета мз Обровац Симо Јандрић.

ЈКП „Комуналпројект“