У последње време учестали пожари у Општини Бачка Паланка

У протеклом периоду пријевљено је више пожара на различитим локацијама на територији Општине Бачка Паланка.

25.03.2017. око 19 часова пријављен је пожар на сеоском сметлишту у Младенову. Брзом реакцијом Ватрогасне јединице Бачка Паланка и ангажовањем механизације ЈКП „Комуналпројект“ -а пожар је успешно саниран. Сличан случај догодио се и у Силбашу дан касније. Пожар у Силбашу био је знатно мањих размера те је брзо саниран.

03.04. око 14 часова ЈКП „Комуналпројект“ добио је информацију да се депонија у Товаришеву запалила. Све службе послали смо на лице места.

Од Добровољног ватрогасног друштва Товаришево добили смо информације да је први пожар на поменутој депонији настао у петак увече. Обзиром на размере ДВД је успео самостално да санира горуће место те није обавештавао надлежне службе. Након тога исти сценарио десио се и у недељу 02.04.

Дана 03.04. депонија у Товаришеву интензивно је горела. Ватрогасна јединица из Бачке Паланке, надлежни руководиоци, као и све стручне службе запутиле су се на лице места где су, уз помоћ ДВД Товаришево, дале све од себе како би се пожар угасио. Након више од 10 сати гашења, око 22 часа пожар је успешно саниран. На релативно великој површини која је горела дуже време постојала је могућност да се пожар прошири и до насеља. Срећом и брзом реакцијом, то се није догодило.

Више је него очигледно да је у питању људски фактор приликом поменутих пожара, јер је смеће које се одлаже на поменуте локације у растреситом стању и не постоји могућност да се само запали.

Апелујемо на грађане да се савесније понашају према околини како до оваквих ситуација не би долазило.

Обзиром на околности у којима послујемо дајемо све од себе како бисмо улепшали нашу општину, али пре свега заштитили грађане и животну средину.

На основу иницијативе новог Савета месне заједнице Деспотово, а у сарадњи са Општином Бачка Паланка, ЈКП „Комуналпројект“ приводи крају радове на санацији депоније која се налази на улазу у Деспотово.

Више година, у неконтролисаним условима, смеће се одлагало на импровизовану депонију која се налази у близини главног пута. Сама локација депоније стварала је велике проблеме из разлога што се смеће разносило по путу и на тај начин угрожавало безбедност у саобраћају и животну околину. ЈКП „Комуналпројект“ је више пута санирао поменуту депонију, међутим, у врло кратком року сама санација постаје неприметна, јер се смеће изнова гомила.

Дугорочно решење за санацију јесте ограђивање депоније земљаним баријерама и прављење живог зида. Изграђена је земљана ограда и засађено је 50 садница Сибирског бреста и на тај начин решили смо вишегодишњи проблем.

Иако је наша основна делатност производња и дистрибуција воде, ништа мање пажње не посвећујемо чистоћи и озелењавању. Свакодневно се бринемо да Бачка Паланка буде чиста, а пролећно озелењавање је у току. У будућем периоду поставићемо наш препознатљив знак – цветно срце на углу главне и Уске улице, а такође можете да приметите да се и цветне жардињере већ постављају. Поменуте жардињере ове године биће постављене и у одређеним насељеним местима у већем броју него претходних година.

Желели бисмо још једном да напоменемо да ми немамо други град и да се тако морамо и односити према њему.

Овим путем желимо да позовемо све грађане да дају свој предлог на који начин улепшати нашу општину путем сајта www.komunalprojekt.rs или доставити у писаној форми на благајну ЈКП “Комуналпројект“ -а.